استفاده بیش از حد کودکان از فناوری می تواند باعث “اوتیسم” شود
روانپزشک پروفسور دکتر. نوذت طرهان گفت: دادن گوشی یا تبلت به فرزندانمان و تنها گذاشتن آنها به ویژه در سنین 0 تا 3 سالگی آنها را کاندیدای اوتیسم می کند، بی توجهی عاطفی به کودک آسیب می رساند.
راهنمای خانواده اختلال طیف اوتیسم (ASD) توسط وزارت بهداشت برای خانواده های افراد مبتلا به اوتیسم تهیه شده است. در این راهنما که تعداد اوتیسم در 20 سال 200 برابر شده است، توجه به استفاده بیش از حد از وسایل تکنولوژیک جلب شده است.
روانپزشک پروفسور دکتر. نوذت طرهان با بیان اینکه اوتیسم که به آن اختلال طیف اوتیسم نیز گفته می شود، یک بیماری عصبی رشدی است، خاطرنشان کرد: این بیماری با طیف وسیعی از ویژگی های مختلف دیده می شود.
“این نظریه ذهن فقط انسان را دارد”
طرهان با بیان اینکه اگرچه فرد در سندرم آسپرگر بسیار باهوش است، اما روابط اجتماعی او بسیار ضعیف است، گفت: هوش منطقی فرد در سندرم آسپرگر بسیار بالاست و دو ماه بعد بلافاصله محاسبه می کند و می گوید 28 روز کدام روز است. در ماه، اما او نمی تواند بنشیند و با کسی صحبت کند. همه می خندند و شوخی می کنند. نظریه ذهن فقط در انسان وجود دارد و در موجودات زنده دیگر وجود ندارد.”
طرهان با اشاره به اینکه هیچ ژن مرتبط با شکلگیری نظریه ذهن در کودکان مبتلا به اوتیسم پیشرفته وجود ندارد، خاطرنشان کرد: مطالعات نشان داده است که 10 تا 15 درصد اوتیسم ژنتیکی است، در حالی که 70 تا 80 درصد دیرتر ایجاد میشود.
طرهان با بیان اینکه افراد مبتلا به اوتیسم مهارت های حرکتی ظریف و مهارت های حرکتی درشت دارند، گفت: کودک مبتلا به اوتیسم می تواند به موقع راه برود، مثلاً در یک سالگی راه می رود اما تاخیر در تکلم ظاهر می شود، کودک نمی تواند اجتماعی بودن و هیجانی بودن را بیاموزد. او نمی تواند بخندد وقتی همه می خندند. انتقال عاطفی.” “او نمی تواند ارتباط چشمی برقرار کند. مغز او بیشتر به چیزهایی برای یادگیری آسان علاقه دارد. به عنوان مثال، وقتی کودک مبتلا به اوتیسم پیشرفته را روی بغل خود می گیرید، او مانند یک جعبه است و واکنشی نشان نمی دهد. اما یک کودک سالم به راحتی می تواند رابطه برقرار کند.”
“خانواده باید کودک خود را به خوبی رعایت کنند”
پروفسور دکتر. نوذت طرهان با اشاره به اینکه خانواده ها باید فرزندان خود را به خوبی رصد کنند، گفت: اگر کودک نتواند ارتباط چشمی برقرار کند، به احساسات پاسخ ندهد، نتواند به لبخند والدین پاسخ دهد، باید به اوتیسم مشکوک شود. اوتیسم حتی در 1 سالگی اگر کودک تاخیر در تکلم داشته باشد معمولا در سنین 3 تا 4 سالگی گرفتار می شود.وی گفت: علائم اولیه دیگری غیر از تاخیر در تکلم وجود دارد.
طرهان با اشاره به اینکه خطر ابتلا به اوتیسم در کودکان نسبت به سال های گذشته افزایش یافته است، گفت:
وی ادامه داد: طبق آمارهای رسمی در سال های اخیر 200 درصد افزایش یافته است، اوتیسم نیست که بخش فزاینده آن ژنتیکی است، بلکه اوتیسم آموخته شده است. در حالت عادی فرد اوتیستیک نمی شود، اما به دلیل ضعیف بودن روابط خانوادگی، یادگیری اجتماعی است. ضعیف است، یادگیری عاطفی ضعیف است، یادگیری یک طرفه وجود دارد، کودک فقط سطح خاصی از یادگیری دارد، در یک زمینه موفق است، در زمینه های دیگر شکست می خورد، در انزوا تنها می شود، در حال حاضر انزوای اجتماعی و تنهایی هستند. بیماری انسانیت و جوانی، اوتیسم در واقع بیماری درونگرایی و تنهایی است، اوتیسم در دنیایی جدا زندگی می کند، در زندگی جداگانه ای، کافی است ملاقات شود، فرد اوتیسمی دنبال چیز دیگری نیست.
طرهان با بیان اینکه اوتیسم آموخته شده معمولاً در افرادی که ژن حساسیت را دارند به سرعت ظاهر می شود، گزارش داد که در صورت محرومیت بسیار پیشرفته از محرک در افرادی که ژن حساسیت را ندارند، اوتیسم می تواند رخ دهد.
طرهان با بیان اینکه بزرگترین درمان اوتیسم تماس اجتماعی است، گفت: آموزش تک به تک کمبودها را جبران می کند، اما ارتباط اجتماعی و فیزیکی فرد بسیار مهم است، از مفهوم شبکه های اجتماعی سوء استفاده می شود. رسانههای اجتماعی رسانههای مجازی هستند، نه رسانههای اجتماعی، در آنجا اجتماعیپذیری وجود ندارد. فقط ملاقات در یک محیط مجازی. کودک باید بدود، بازی کند و سرگرم شود.»
“ما آن را تا 4 سال درست کردیم، ما درست کردیم…”
پروفسور دکتر. نوذت طرهان با بیان اینکه استفاده از فناوری در کودکان باید محدود و کنترل شود، اثرات منفی تحریک یک طرفه بر کودک را اینگونه بیان کرد:
“استفاده ناخودآگاه از فناوری کودک را به انزوای اجتماعی سوق می دهد. یادگیری یک طرفه. اولین علامت اوتیسم آموخته شده، تاخیر در گفتار است و این در روانپزشکی رایج به سندرم کلیپ معروف است. در سندرم کلیپ، کودک در معرض یکی قرار می گیرد. پیام -way.معمولا یک کانال موسیقی باز است و کودک کلیپ هایی را تماشا می کند که مدام در حال چرخش هستند.کودک نگاه می کند.کودک هیچ تلاشی نمی کند.هیچ مشغله و یادگیری وجود ندارد.فقط سرگرمی است.کودک در آنجا غوطه ور است. به همین دلیل است که ما آن را پرستار بچه ارزان می نامیم. مادر همچنین تبلت یا تلفن هوشمند را به کودک می دهد یا تلویزیون را روشن می کند. کودک در معرض قرار گرفتن یک طرفه قرار می گیرد “مغز فقط درک بصری را دریافت می کند. زیرا کودک نیازی به آن احساس نمی کند. برای تولید کلمات، آن ناحیه از مغز آتروفی می شود، تا 4 سالگی درستش کردیم، درستش نکردیم، بعد مغز خودش را خاموش می کند، بعد از آن، یادگیری خیلی سخت می شود. این اتفاق با تلاش و آموزش بسیار ویژه.”
طرهان با تاکید بر اینکه نمی توان از فناوری دوری کرد، گفت: خصوصاً ارتباط ما با فناوری بخشی از روابط اجتماعی ماست، اگر ارتباط ما با فناوری سالم نباشد، فرزندان خود را کاندیدای اوتیسم می کنیم و این را به صراحت می توانیم بگوییم. می توانیم به ویژه در سنین 0 تا 3 سالگی به فرزندانمان گوشی یا تبلت بدهیم و آنها را به حال خود رها کنیم.» وی هشدار داد: بی توجهی عاطفی به کودک آسیب می زند.
“بزرگترین ویژگی اوتیسم فقدان همدلی است“
طرهان با بیان اینکه کودکان تا زمانی که ارتباط برقرار نکنند نمی توانند زندگی را بیاموزند، اظهار داشت: مغز حیوانات به صورت آموخته شده متولد می شود در حالی که مغز انسان ارزش های انسانی را پس از تولد می آموزد.
طرهان با بیان اینکه کودک باید همدلی را بیاموزد، گفت: بزرگترین ویژگی اوتیسم عدم همدلی است، نمی توانند احساسات دیگران را بخوانند. آنها حتی نمی توانند احساسات خود را بیشتر اوقات بخوانند. فقدان همدلی بزرگترین مشکل قرن حاضر است. در حال حاضر این منطقه فقر زده ترین و فقیرترین منطقه جهان است. این فقر معنوی است. مشکل اصلی او عدم همدلی است.»
طرهان با بیان اینکه زندگی شهری یکی از موانع اجتماعی شدن کودکان است، گفت:
“در گذشته، کودک پس از شروع راه رفتن دوستانی داشت. او دوستان و همسایه هایی در همسایگی داشت. او در ارتباط اجتماعی با آنها در مورد زندگی یاد می گرفت. اما اکنون او یک کودک آپارتمانی است. مادر چاره دیگری ندارد. کودک را به شبکه های اجتماعی یا گوشی هوشمند متصل می کند این به کودک آسیب می رساند بنابراین اجتماعی شدن کودک توصیه می شود در 3 سالگی به مهدکودک داده شود اگر کودک غیر از مادر و پدرش کسی را نمی بیند باید هر روز 2 تا 3 ساعت به مناطق اجتماعی برده شود. آموزش مهدکودک و پیش دبستانی بسیار مهم است. اگر آموزش پیش دبستانی خوب باشد، اگر کودک در گروه خطر ابتلا به اوتیسم باشد، ممکن است اوتیسم مستقیما شروع نشود. پیش دبستانی 0- آموزش 3 ساله به عنوان درمان اوتیسم در تمام دنیا محسوب می شود.
طرهان با بیان اینکه بازی جایگاه بسیار مهمی در رشد کودک دارد، گفت: جدی ترین کار کودک بازی است، کودک خود را در بازی ابراز می کند و زندگی می کند، کودک دو نیاز بزرگ دارد یکی بازی کردن و دیگری دوست داشتن است. حتی اگر خطری وجود داشته باشد، در گروه خطر ایجاد نمی شود.”