خطرات رژیم غذایی با نمک بالا
نمک برای زندگی ضروری است ، اما در صورت مصرف زیاد می تواند اثرات مضر داشته باشد. در اینجا خطرات احتمالی رژیم غذایی با نمک بالا ، از نارسایی قلبی گرفته تا سکته مغزی ، ذکر شده است.
کارشناسان به مردم در مورد مصرف زیاد نمک برای سالها هشدار داده اند ، زیرا بیماریهای قلبی عروقی عامل اصلی مرگ در سراسر جهان هستند و به ویژه فشار خون بالا یکی از مهمترین عوامل خطر است.
سدیم یک ماده معدنی است که می توانیم در غذای خود به عنوان کلرید سدیم یا نمک پیدا کنیم. رژیم های غذایی سرشار از سدیم با انواع بیماری ها و مشکلات سلامتی مرتبط است.
بنابراین ، مصرف زیاد سدیم یا نمک چقدر خطرناک است؟ Serkan Sıtkı Şahin ، متخصص تغذیه و رژیم غذایی در مورد خطرات رژیم غذایی با نمک بالا گفت:
مصرف نمک بیشتر از توصیه شده است
اگرچه سدیم یک ماده مغذی ضروری برای عملکرد مناسب بدن است ، اما مقدار زیاد سدیم در رژیم غذایی ما با خطرات متعددی همراه است. بنابراین ، مراقبت در هنگام مصرف مفید است.
خطر اصلی این افزایش فشار خون بالا است ، یک بیماری مزمن که اغلب نیاز به درمان مادام العمر دارد. فشار خون بالا یک عامل خطر مهم برای سکته قلبی ، نارسایی قلبی ، سکته مغزی و بیماری کلیوی است. این خطرات حتی در افراد بالای 45 سال ، دیابتی ، مبتلا به فشار خون بالا یا مبتلا به بیماری های کلیوی یا قلبی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
فشار خون بالا و فشار خون بالا تنها مشکلاتی نیستند که مصرف غذاهای پر نمک می تواند برای ما ایجاد کند ، اما کلیه که وظیفه آن تصفیه خون است نیز می تواند در اثر سدیم اضافی آسیب ببیند. آسیب دیگر به همان اندام مستعد ایجاد سنگ کلیه است.
یک خبر بد دیگر نیز برای افرادی وجود دارد که از ادم شکایت دارند. سدیم همچنین باعث احتباس مایعات در بدن می شود ، بنابراین ما می توانیم قسمت های متورم بدن خود را که محصول این ماده معدنی است مشاهده کنیم.
می توان بین مصرف زیاد نمک و اضافه وزن و چاقی رابطه برقرار کرد. مصرف زیاد سدیم در رژیم غذایی عمدتاً از غذاهای بسته بندی شده و فرآوری شده ناشی می شود که بسیاری از آنها دارای این ماده مغذی بالا و همچنین دارای کالری ، قند و چربی های ناسالم هستند.
در حالی که مصرف نمک باید با رژیم غذایی سالم حداکثر 5 گرم در روز باشد ، متوسط مصرف نمک در کشور ما بسیار بیشتر از مقدار توصیه شده است. حتی با کاهش مصرف نمک به تنهایی ، می توانیم از هزاران نفر در کشورمان از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و مرگ ناشی از همان علت جلوگیری کنیم.
نمک اضافه شده روی برچسب مواد غذایی به عنوان سدیم ذکر شده است ، بنابراین مهم است که به یاد داشته باشید که 1 گرم نمک معادل تقریبا 400 میلی گرم سدیم است.
“نمک نامرئی” خطرناک است
اگرچه کنترل مصرف نمک در هر سنی مهم است ، اما باید بیشتر مراقبت کرد زیرا خطر ایجاد مشکلات قلبی ، مغزی یا پوکی استخوان در سنین بالاتر بیشتر است. به منظور جلوگیری از مصرف زیاد نمک در سنین پایین ، لازم است مصرف محصولات از قبل پخته یا منجمد ، تنقلات ، سس ها (سس گوجه فرنگی ، سس مایونز و …) و شیرینی های صنعتی در کودکان کاهش یابد.
در مورد نمک در غذا ، مهم است که بین دو مفهوم “نمک قابل مشاهده” و “نمک نامرئی” تمایز قائل شویم. همانطور که از نامش پیداست ، نمک قابل مشاهده ، نمکی است که هنگام پخت به غذا اضافه می کنیم و در واقع کوچکترین قسمت نمکی است که روزانه مصرف می کنیم.
از طرفی نمک نامرئی از غذاهای بسته بندی شده و فرآوری شده به دست می آید و 80 درصد نمک مصرفی روزانه را تشکیل می دهد.
دانستن این مفاهیم بسیار مفید است زیرا نمک اضافه شده به غذاهای فرآوری شده و نمک ظاهری نمک هایی هستند که خودمان می توانیم آنها را تنظیم کنیم. ما همیشه باید برچسب تغذیه را بخوانیم تا از میزان نمک موجود در غذاهای فرآوری شده مطلع شویم.
به طور کلی ، یک ماده غذایی دارای مقدار زیادی نمک در نظر گرفته می شود که 1.25 گرم نمک اضافه شده در 100 گرم داشته باشد و اگر 0.25 گرم نمک افزوده در 100 گرم داشته باشد ، کمتر است. بهتر است نمک به غذا اضافه نکنید و طعم آن را تغییر ندهید. با ادویه جات یا لیمو می توان طعم های متفاوتی به ظروف داد و از این طریق مصرف سدیم را کاهش داد.
پیشنهاداتی برای کاهش مصرف نمک
برای کاهش مصرف نمک ، مصرف غذاهای فرآوری شده و آماده را کاهش دهید. آنها مسئول بیش از 80 درصد نمک مصرفی ما هستند.
کربوهیدراتهای تصفیه شده حاوی مقدار زیادی نمک هستند. به عنوان مثال ، ممکن است نان برای شما شور به نظر نرسد ، اما یک تکه نان می تواند تا 230 میلی گرم سدیم داشته باشد. به طور مشابه ، سوپ های فوری نیز حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند. گوشت های فرآوری شده و آب نمک هایی که نمک به عنوان نگهدارنده به آنها اضافه می شود نیز می تواند منجر به مصرف زیاد سدیم شود. جدا از این موارد ، به ویژه فست فودها معمولاً بسیار بیشتر از مقدار توصیه شده نمک پر می شوند.
وعده های غذایی را در خانه تهیه کنید و کنترل کامل نمک را به خود بدهید. اما این همیشه امکان پذیر نیست ، بنابراین وقتی نیاز به غذاهای فرآوری شده یا آماده دارید ، برچسب ها را بخوانید یا اطلاعات تغذیه ای بخواهید. به این ترتیب می توانید غذاهای کم نمک را انتخاب کنید.
در خانه نمکدان را از روی میز بردارید و غذا را با نمک کمتری بپزید. بخار پز کنید ، بپزید یا کباب کنید تا طعم غذا افزایش یابد ، زیرا پخت در آب طعم غذا را کاهش می دهد و ما را به افزودن نمک بیشتر سوق می دهد.
سعی کنید از غذاهای طبیعی مانند سرکه ، لیمو ، سیر ، پیاز ، ادویه ، ریحان ، برگ بو ، جعفری ، رزماری ، آویشن ، گشنیز و … به جای نمک استفاده کنید و سعی کنید جوانه های چشایی خود را در این جهت تربیت کنید.
در صورت امکان برای کاهش مصرف نمک ، محصولات تازه (گوشت و ماهی تازه ، میوه و سبزیجات) را انتخاب کنید. از آجیل های شور ، گوشت های فرآوری شده ، سوپ ها ، شیرینی های صنعتی ، سس ها یا غذاهای بسته بندی از قبل پخته خودداری کنید و در نظر بگیرید که میزان نمک مصرفی به میزان غذایی که می خوریم مربوط می شود. سعی نکنید غذاهای شور را متوقف کنید ، بلکه عادات شیوه زندگی مانند کاهش دفعات مصرف و تلاش برای انتخاب محصولاتی با نمک کمتر را در پیش بگیرید.