عضوی فراموش شده که باعث بیماری می شودمری
مری نقش مهمی در سیستم گوارش دارد و غذا را از دهان به معده منتقل می کند. هنگامی که توانایی حمل مختل می شود، بیماری های جدی مانند آشالازی رخ می دهد. در اینجا مواردی وجود دارد که باید مراقب آنها باشید.
روده کوچک، روده بزرگ، معده، لوزالمعده… مری که می تواند بسیاری از اندام های ضروری را از عملکرد صحیح بازدارد و باعث بیماری شود، اغلب فراموش می شود. این اندام همچنین برای تغذیه مناسب ضروری است و می تواند باعث ایجاد بیماری هایی مانند آشالازی شود که نادر است اما تأثیر زیادی بر کیفیت زندگی دارد.
مری عضوی لولهای شکل به اندازه 25 سانتیمتر است که دهان و اوروفارنکس (فضای پشت گلو) را به معده متصل میکند. مری عضوی زنده است که وظیفه حرکت دادن و فشار دادن مخلوط غذا به معده را بر عهده دارد.
این لوله زنده با حرکات پریستالتیک کار می کند، یعنی به طور ریتمیک منقبض می شود و غذا را به داخل حفره معده می راند. مشکلات بلع ممکن است زمانی رخ دهد که اختلالات در مری رخ دهد. این اولین علامتی است که هنگام بروز آشالازی رخ می دهد که در آن غذای بلعیده شده به سختی به معده می رسد و باعث حملات خفگی می شود که دلیل آن ناتوانی مری در فشار صحیح آنها است. احتباس غذا در مری و بازگشت غذا به داخل دهان بدون استفراغ ممکن است رخ دهد.
توسط سیستم عصبی کنترل می شود
مری دو دریچه دارد، یکی در بالا و دیگری در پایین. دارای اسفنکترهای فوقانی و تحتانی است که باید بسته شوند تا از برگشت غذا از معده به مری و از مری به مجرای تنفسی جلوگیری شود.
در فرآیند بلع، این دریچهها باز میشوند تا غذا به مری وارد شود و این حرکت پریستالتیک شروع میشود که غذا را فشرده میکند تا به معده برسد. به محض شروع این حرکت، کاردیا، دریچه زیر، باز می شود تا هر چیزی که بلعیده شده است عبور کند، و سپس برای جلوگیری از برگشت اسید به مری بسته می شود. بنابراین هماهنگی در بستن دریچه ها و حرکت مناسب مری بسیار مهم است.
سلول های عصبی و کمپلکس های میانتریک مسئول انجام صحیح و به موقع این حرکات مری هستند. هنگامی که این سلول ها تغییر می کنند، خراب می شوند یا ناپدید می شوند، حرکت مری مختل می شود و ممکن است بیماری هایی مانند آشالازی رخ دهد.
یک بیماری نادر اما شناخته شده: آشالازی
آشالازی شایع ترین بیماری مری نیست، نادر است. با این حال، از بین اختلالات حرکتی این اندام به خوبی مشخص می شود. در مورد آشالازی، انتقال غذا از مری به معده دشوار می شود. از آنجایی که غذایی که نمی تواند وارد معده شود، جمع می شود، آنقدر فشار می آورد تا بر مقاومت عضله تحتانی مری غلبه کند. این احتباس مواد مغذی باعث می شود که مری در طول زمان منبسط شود.
این یک بیماری کشنده یا بدخیم نیست، اما به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی بیمار تأثیر می گذارد و در صورت عدم درمان، می تواند منجر به سوء تغذیه و کاهش وزن بیش از حد شود.
تشخیص و درمان آشالازی
آشالازی معمولاً به دلیل نامعلومی رخ می دهد، و اگرچه هیچ درمانی وجود ندارد، گزینه های درمانی متعددی وجود دارد که امکان کنترل علائم را فراهم می کند. با درمان موثر، افراد می توانند به تغذیه صحیح و بدون ناراحتی ادامه دهند.
اولین علامت این بیماران معمولا مشکل در بلع و احساس عدم عبور غذا به معده است که به آن دیسفاژی می گویند. زمانی که با این مشکل مواجه می شوید معمولاً دو تست انجام می شود. آندوسکوپی و ازفاگوگرام آندوسکوپی به شما امکان می دهد که داخل مری را ببینید. از سوی دیگر، ازوفاگوگرام یک آزمایش رادیولوژیکی است که با گرفتن دوغاب با ماده حاجب در حین ساخت فیلم اشعه ایکس انجام می شود. در این آزمایش ساختارهایی که تخلیه مری را مشکل می کنند دیده می شود.
مانومتری مری زمانی انجام می شود که پس از انجام یکی از دو آزمایش مشکوک به آشالازی باشد. این روشی است که در آن یک پروب در معده قرار داده می شود تا فشار مری و دریچه تحتانی مری را در زمانی که بیمار در حال نوشیدن آب است اندازه گیری کند.
گزینه های درمان این اختلال متنوع است و اخیراً در حال گسترش است. درمان های جراحی به طور کلی نتایج خوبی می دهد.