کراتینین چیست؟ کراتینین پایین و بالا به چه معناست؟
مردم اغلب هنگام آزمایش خون کلمه کراتینین را می شنوند. نتیجه این آزمایش خون سطح کراتینین است که می توانیم میزان عضله و وضعیت سلامت کلیه های فرد را تفسیر کنیم. به غیر از آزمایش خون ، میزان کراتینین را نیز می توان با استفاده از نمونه های ادرار 24 ساعته اندازه گیری کرد.
exp دکتر.
Demet ERCIYES
فهرست
کراتینین چیست؟
آزمایش کراتینین خون
چه سطحی از سطوح کراتینین عوامل خطرساز برای سلامت انسان هستند؟
ارتفاع کراتینین
چگونه می توان ارتفاع کراتینین را کاهش داد؟
کراتینین پایین
درمان کم کراتینین
کراتینین چیست؟
ترکیبی به نام کراتین در ماهیچه ها تولید می شود و محصول ایجاد شده در نتیجه تجزیه این ترکیب کراتینین نامیده می شود. میزان کراتینین در خون بسته به عوامل خاصی ممکن است متفاوت باشد. این عوامل شامل سن ، جنسیت و توده عضلانی است. کلیه ها این محصول زائد را که در ماهیچه ها تجزیه شده است ، فیلتر کرده و با ادرار از بدن خارج می کنند. در این بین ، تعادلی بین تولید و دفع در بدن ایجاد می شود و سطح کراتینین در سطوح مورد نیاز حفظ می شود.
اگر کلیه ها به درستی کار نکنند ، مقدار خون یا ادرار بیشتر از آن چیزی است که باید باشد. تعدادی از شرایط مختلف نیز بر سطح کراتینین تأثیر می گذارد: رژیم غذایی و وضعیت فعالیت بدنی فرد.
سطح کراتینین اطلاعات بسیار مهمی در مورد سلامت فرد می دهد. به همین دلیل ، کنترل سطح آنها در آزمایش خون یا ادرار اهمیت زیادی دارد.
اگرچه به طور کلی از ماهیچه های بدن تولید می شود ، اما می تواند از اسیدهای آمینه ای که با تغذیه گرفته می شوند ، تولید شود ، البته در مقادیر کم. از آنجایی که تولید آن مربوط به ماهیچه ها است ، سطح کراتینین در افرادی با درصد عضله بالا زیاد است ، در حالی که سطح کراتینین در افرادی که سن بالا ، ضعیف و درصد عضلانی کمی دارند ، پایین است. کراتین توسط ماهیچه ها برای تولید انرژی استفاده می شود.
یک ویژگی ناشناخته کراتین این است که اگرچه به عنوان مواد زائد ماهیچه ها شناخته می شود ، اما با توقف رشد باکتری ها در بدن می تواند در مبارزه با بیماری ها نقش داشته باشد.
آزمایش کراتینین خون
سطح کراتینین را می توان از طریق آزمایش خون یا آزمایش ادرار بررسی کرد. فرایند اندازه گیری میزان کراتینین در جریان خون ، که با کمک آزمایش خون اندازه گیری می شود ، کراتینین سرم و فرایند اندازه گیری سطح کراتینین در ادرار ، ترخیص کالا از گمرک کراتینین نامیده می شود.
کراتینین سرم: به ما امکان می دهد سطح کراتینین موجود در جریان خون را کنترل کنیم. سطح کراتینین به ما اجازه می دهد تا به طور کلی در مورد عملکرد کلیه ایده داشته باشیم. این به تعریف نرخ فیلتراسیون گلومرولی (GFR) کمک می کند ، که یکی از پارامترهای مهم اطلاعات مربوط به سلامت کلیه است. GFR یک فرایند محاسبه با استفاده از مقادیر متعلق به یک بیمار خاص است. این مقادیر را می توان سن ، جنسیت ، وزن و همچنین کراتینین در نظر گرفت.
از آنجا که سطح کراتینین با توجه به سطح ماهیچه ها متفاوت است ، سطح کراتینین در زنان کمتر از مردان است. محدوده مرجع کراتینین می تواند بین 0.6-1.2mg/dL در مردان و 0.5-1.1mg/dL در زنان باشد.
پاکسازی کراتینین: روشی است که به ما اجازه می دهد تعیین کنیم که چه مقدار از کراتینین تولید شده در ماهیچه ها توسط کلیه ها با کمک ادرار دفع می شود. با این روش می توان تعیین کرد که کلیه ها چقدر خوب زباله ها را فیلتر می کنند. آزمایش ادرار و آزمایش خون با هم در این روش نقش دارند.
در برخی موارد ، توصیه می شود بیمار این آزمایشات را به طور مکرر انجام دهد و مقادیر آنها را به طور مرتب بررسی کند.
افراد مبتلا به دیابت
کسانی که فشار خون بالا دارند
افرادی که دچار آسیب حاد کلیه هستند
کسانی که بیماریهای قلبی عروقی دارند
کسانی که شرایطی را تجربه می کنند که ممکن است بر کلیه ها تأثیر منفی بگذارد (سنگ کلیه ، بزرگ شدن پروستات ، لوپوس)
افرادی که سابقه خانوادگی آسیب کلیوی ارثی شدید دارند
افرادی که از داروهایی که بر کلیه ها تأثیر منفی می گذارد استفاده کرده یا می کنند ، مانند لیتیوم ، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی ، داروهای شیمی درمانی و آنتی بیوتیک های سفالوسپورین ، باید این آزمایش ها را به طور منظم در فواصل منظم انجام دهند.
چه سطحی از سطوح کراتینین عوامل خطرساز برای سلامت انسان هستند؟
واحدهای اندازه گیری سطح کراتینین به عنوان میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) یا میکرومول در لیتر شناخته می شود. گفته می شود که محدوده کراتینین در خون 0.84-1.21 میلی گرم در دسی لیتر (74.3-107 میکرومول در لیتر) است. سطح GFR 60 یا بالاتر طبیعی تلقی می شود ، سطح GFR زیر 60 ممکن است نشان دهنده بیماری در کلیه ها باشد. GFR 15 یا کمتر به عنوان نارسایی کلیه تعریف می شود. حد دیالیز کراتینین 0.1-0.15 میلی لیتر/دقیقه/کیلوگرم (7-11 میلی لیتر/دقیقه در بیمار 70 کیلوگرمی) در نظر گرفته می شود.
ارتفاع کراتینین
هنگامی که سطح کراتینین در خون افزایش می یابد ، درک می شود که تولید کراتینین در ماهیچه ها یا در هر قسمت از بدن افزایش می یابد. از جمله عواملی که می توانند باعث افزایش کراتینین در خون شوند عبارتند از:
بیماری مزمن کلیوی
: اینها برخی از شرایط نامطلوب هستند که ممکن است باعث اختلال در عملکرد کلیه ها مانند دفع و فیلتر شود. نمونه هایی از این شرایط نارسایی کلیه ، عفونت کلیه و کاهش جریان خون به کلیه ها است.
انسداد مجاری ادراری: اینها برخی از شرایط نامطلوب هستند که در آنها جریان ادرار مسدود می شود. (هیدرونفروز) این شرایط ممکن است بزرگ شدن پروستات یا سنگ کلیه باشد.
از دست دادن آب: این آسیب کلیوی است که ممکن است در نتیجه کم آبی شدید ایجاد شود. فشار خون پایین در نتیجه این کم آبی شدید نیز می تواند بر کلیه ها تأثیر منفی بگذارد.
مصرف زیاد پروتئین: مصرف زیاد پروتئین ، مصرف مکمل های پروتئینی خارجی و مصرف مکرر گوشت پخته شده حاوی مقدار زیادی کراتینین نیز می تواند باعث افزایش سطح کراتینین در خون شود.
ورزش شدید: وقتی افراد به شدت ورزش می کنند ، ماهیچه های فعال بسیار سریعتر از سطح طبیعی کراتینین ایجاد می کنند. بنابراین ، سطح کراتینین در خون نیز افزایش می یابد.
برخی داروها: برخی از آنتی بیوتیک ها مانند تری متوپریم و مسدود کننده های H2 مانند سایمتیدین را می توان به عنوان مثال ذکر کرد.
برخی بیماریهای خود ایمنی (به عنوان مثال لوپوس)
سندرم Goodpasture
· نقرس
رابدومیولیز (تجزیه فیبرهای عضلانی)
دیستروفی عضلانی
از دست دادن خون در اثر آسیب
غده تیروئید بیش فعال
نارسایی احتقانی قلب
· دیابت
مشکلات حاملگی مانند تشنج ناشی از اکلامپسی یا فشار خون بالا ناشی از پره اکلامپسی
گلومرولونفریت التهاب گلومرول است.
سطوح بالای کراتینین در خون نشان می دهد که کراتینین تشکیل شده در بدن به درستی توسط کلیه ها فیلتر نشده و با ادرار دفع نمی شود ، زیرا در عملکرد کلیه ها مشکل وجود دارد. مقادیر بالای کراتینین در نوزادان شبهه باکتریمی را افزایش می دهد ، در حالی که در مردان بالغ ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات یا سرطان کلیه را افزایش دهد.
علائم بالای کراتینین
· حالت تهوع در معده
استفراغ
خستگی ، ضعف
از دست دادن اشتها و کاهش وزن همراه با آن
تکرر ادرار،
ادرار دردناک-خونی
سطح فشار خون بالا
· درد قفسه سینه
گرفتگی عضلات
ادم
· مشکل در تنفس
· پوست خشک
چگونه می توان ارتفاع کراتینین را کاهش داد؟
به منظور کاهش سطح کراتینین ، اولین کاری که باید انجام شود این است که علت بالا بودن را مشخص کرده و طبق این تعیین مسیر را دنبال کنید. این مشکل نیاز به درمان دارد. علاوه بر این ، تفاوت در تغذیه بسیار مهم است. محدود کردن مصرف گوشت قرمز ، که سرشار از پروتئین است و کاهش استفاده از تمرینات چالش برانگیز ، نیز به این امر کمک می کند.
کراتینین پایین
سطح کراتینین پایین تر از حد طبیعی ممکن است نشان دهد که کبد یا ماهیچه ها آنطور که باید کار نمی کنند.
چرا کراتینین کاهش می یابد؟
توده عضلانی کم: سن ، جنسیت ، برخی بیماریها ممکن است در میان علل کم شدن توده عضلانی نقش داشته باشند. نمونه هایی از این بیماری ها میاستنی گراویس ، دیستروفی عضلانی است. کاهش وزن بیش از حد همچنین باعث کاهش سطح ماهیچه ها می شود.
بارداری: کراتینین پایین ممکن است در نتیجه افزایش تولید ادرار و افزایش آب در دوران بارداری ایجاد شود ، اما این وضعیت با خاتمه بارداری به پایان می رسد.
مشکلات کبدی: با توجه به اینکه کراتین در کبد تولید می شود ، سطوح پایین کراتینین با اختلال در عملکرد کبد قابل مشاهده است زیرا کراتینین در سطوح طبیعی تولید نمی شود. در بیماری مزمن کبدی ، تولید کراتین ممکن است 50 کاهش یابد.
سوء تغذیه: مشخص است که کراتین در بدن تولید می شود و همچنین از غذا گرفته می شود ، بنابراین تغذیه بسیار مهم است.
علائم کراتینین پایین
ضعف در عضلات
دشواری ورزش
درد در عضلات و در نتیجه کاهش تحرک
اگر علت زمینه ای پایین بودن کراتینین بیماری کبدی باشد ، علائم ممکن است شامل خستگی ، تهوع ، زردی ، درد شکم ، تورم ، مدفوع خونی یا قیری باشد.
اگر علت اصلی مشکلات تغذیه ای باشد ، علائمی مانند سرگیجه و کاهش وزن مشاهده می شود.
درمان کم کراتینین
پس از اینکه نتایج آزمایش نشان داد که سطح کراتینین پایین است ، آزمایش های دیگری برای جلوگیری از برخی بیماری های عضلانی انجام می شود. بیوپسی یا آزمایش آنزیم ماهیچه ای برای مشاهده میزان آسیب عضلانی انجام می شود.
برای درمان این بیماری ، لازم است عامل زمینه ای که باعث کاهش کراتینین می شود را بدانید.
· بیماری عضلانی: اگر علت زمینه ای بیماری ماهیچه ای باشد ، درمان با هدف کاهش درد ، ضعف و انحطاط ماهیچه ای انجام می شود. برای این منظور از کورتیکواستروئیدها برای افزایش قدرت عضلات استفاده می شود.
کاهش توده عضلانی: در صورت مشاهده سطوح پایین کراتینین به دلیل کاهش توده عضلانی ، مصرف دارو باید قطع شود.
visi نیز ممکن است لازم نباشد. در این مورد ، لازم است تغییراتی در شیوه زندگی و تغذیه ایجاد شود تا توده عضلانی افزایش یابد.
افزایش سطح دشواری تمرینات و ورزش منظم باعث افزایش توده عضلانی می شود. اگر توده عضلانی کم ناشی از سوء تغذیه یا کاهش وزن بیش از حد است ، توصیه می شود از غذاهای حاوی مقدار زیادی پروتئین به طور مکرر استفاده کنید.
· بیماری کبدی: اگر علت زمینه ای پایین بودن سطح کراتینین اختلال در عملکرد کبد باشد ، توصیه می شود علاوه بر مصرف دارو ، رژیم غذایی را نیز تغییر دهید. تغذیه مناسب و محدود کردن یا حتی ترک مصرف الکل را می توان از جمله این تغییرات دانست.
اگر در مورد کراتینین س questionsالی دارید ، می توانید با تیم متخصص بیمارستانهای گروه فلورانس بلبل مشورت کنید. شما می توانید با استفاده از فرم تماس یا تماس با شماره 444 0436 با تیم متخصص ما تماس بگیرید.