10 علامت کلسترول بالا که باید مراقب آنها باشید
سطح کلسترول بالا علائم خاصی ندارد، اما تغییرات کوچکی که به راحتی نادیده گرفته می شوند می توانند کلسترول بالا را نشان دهند. در اینجا 10 نشانه وجود دارد که باید مراقب آنها باشید.
افرادی که می دانند مستعد مشکلات سلامتی خاصی هستند (مثلاً قند یا کلسترول بالا) اغلب نگران سلامتی خود هستند. بنابراین توجه به علائم حتی اگر کوچک باشد برای آنها بسیار مهم است.
کلسترول یک ماده مومی شکل است که در چربی خون یافت می شود. اگرچه بسیاری از مردم کلسترول را فقط به دلیل اثرات مضر آن می شناسند، اما برای عملکرد سالم بدن ضروری است.
کلسترول یک ماده ضروری برای تشکیل اسیدهای صفراوی است که مسئول هضم چربی ها هستند. از طرفی در تولید برخی هورمون ها و سلامت قلب و عروق نقش دارد.
کبد بیشتر کلسترول را ترشح می کند، اما می تواند از طریق مصرف برخی از غذاهای حاوی کلسترول نیز وارد بدن شود. مشکل این است که اگرچه اندام های کمی به کلسترول نیاز دارند، اما تجمع بیش از حد آن می تواند آسیب های جبران ناپذیری به بدن وارد کند و می تواند یک قاتل خاموش باشد.
آنچه عموماً به عنوان کلسترول خوب یا بد شناخته می شود به کلسترول HDL و LDL اشاره دارد. اولی (خوب) از یک لیپوپروتئین با چگالی بالا تشکیل شده است و دومی (بد) با چگالی کم است.
هر دو دارای مقادیر مرجع هستند که امکان ارزیابی وضعیت سلامت را فراهم می کند. طبق مطالعات، محدوده طبیعی کلسترول خوب HDL بالای 50 میلی گرم در دسی لیتر است. برای LDL، محدوده طبیعی بین 70 تا 130 میلی گرم در دسی لیتر است. هرچه LDL کمتر باشد، از مشکلات سلامتی دورتر می شوید.
10 علامت کلسترول بالا
نگرانکنندهترین چیز این است که اکثر مردم متوجه نمیشوند که کلسترول بالایی دارند، زیرا معمولاً با علائم قوی ظاهر نمیشود. این منجر به ایجاد مشکلات جدی تری مانند تصلب شرایین، فشار خون بالا و نارسایی کلیه می شود. بنابراین، دانستن برخی از علائمی که می تواند برای تشخیص آن تعیین کننده باشد، مهم است.
در اینجا 10 نشانه وجود دارد که ممکن است نشان دهنده کلسترول بالا باشد.
تورم و بی حسی در دست ها و پاها
تورم و بی حسی در دست ها، بازوها، پاها و پاها یکی از علائم اولیه کلسترول بالا است. این به این دلیل است که لیپیدهای انباشته شده با گردش خون سالم تداخل می کنند که باعث کاهش عبور اکسیژن و مواد مغذی به عضلات می شود.
بوی بد دهان
بوی بد دهان یک علامت بسیار شایع در بیماران مبتلا به مشکلات کلسترول است. از آنجایی که این ماده در کبد ترشح می شود، تجمع بیش از حد آن باعث خشکی دهان و جلوگیری از هضم غذا و ایجاد بوی نامطبوع در دهان می شود.
سوء هاضمه
چربی های اضافی در خون و کبد بر متابولیسم تأثیر می گذارد و مانع از ادامه روند طبیعی گوارش می شود، به خصوص زمانی که غذاهای با محتوای چربی بالا مصرف می شود. بنابراین، سطوح بالای کلسترول بد (LDL) و کلسترول کل اغلب منجر به سوء هاضمه مداوم می شود.
سرگیجه و سردرد
با انباشته شدن کلسترول در شریان ها، گردش خون در طول زمان بیشتر تحت تأثیر قرار می گیرد و بنابراین اکسیژن رسانی سلولی قطع می شود. این با سرگیجه مداوم، از دست دادن تعادل و سردردهای شدید آشکار می شود.
مشکلات چشمی
بیمارانی که سطح کلسترول LDL بالایی دارند اغلب پف زرد رنگ در چشمان خود، سوزش و تاری دید را تجربه می کنند.
یبوست
تجمع لیپیدها در شریان ها بر روند گوارش تاثیر می گذارد. از آنجایی که تحرک روده کاهش می یابد، حملات یبوست شدید رخ می دهد.
درد قفسه سینه
درد قفسه سینه علامتی است که تشخیص آن بسیار آسان است. علاوه بر این، تقریبا همیشه دلیلی برای مراقبت فوری پزشکی است. اگرچه بیماری های زیادی با درد قفسه سینه مرتبط است، اما بیشتر موارد مربوط به اثرات کلسترول LDL بالا است.
ضعف و خستگی
ضعف غیرمعمول و مداوم، خستگی، و میل به خواب اغلب ناشی از کمبودهای تغذیه ای، فعالیت بدنی بیش از حد، بیماری یا سطوح بالای کلسترول است.
مشکلات پوستی
علائم کلسترول بالا می تواند شامل بیماری های پوستی مانند کهیر نیز باشد. آنها اغلب خود را با لکه های قرمز رنگ، التهاب و احساس خارش ناراحت کننده ای نشان می دهند که کنترل آن دشوار است.
عدم تحمل غذایی
ایجاد عدم تحمل غذایی جدید می تواند ناشی از سطوح بالای کلسترول در خون باشد. اگرچه بسیاری از عوامل دیگر می توانند باعث ایجاد این عارضه شوند، اما تجمع بیش از حد چربی در شریان ها و کبد یک علت شایع است.
10 علامت کلسترول بالا که باید مراقب شماره 2 باشید
توصیه های تغذیه ای عمومی در برابر کلسترول بالا
تغییر در شیوه زندگی، به ویژه عادات غذایی، اغلب اولین درمانی است که برای افراد مبتلا به کلسترول خون بالا توصیه می شود. با این حال، اگر رژیم غذایی نتواند سطح کلسترول بالا را کاهش دهد، دارو ادامه مییابد، اما حتی در حین مصرف دارو، رژیم غذایی باید تنظیم شود تا درمان موفقیتآمیز باشد.
توصیه های کلی رژیم غذایی برای کلسترول بالا به شرح زیر است:
- اگر اضافه وزن دارید، وزن کم کنید. اگرچه سطح کلسترول بالا همیشه با چاقی مرتبط نیست، افراد چاق نسبت به افراد با وزن ایده آل در معرض خطر بالاتری برای داشتن سطح کلسترول بالا هستند.
- مصرف روزانه کلسترول شما نباید از 300 میلی گرم یا حتی 200 میلی گرم تجاوز کند (اگر سطح کلسترول شما به طور قابل توجهی بالا باشد).
- قبل از تهیه مرغ باید پوست آن را جدا کرد زیرا حاوی مقدار قابل توجهی کلسترول است.
- مصرف کله پاچه مانند کبد، کلیه و مغز را محدود کنید. این غذاها سرشار از کلسترول هستند.
– سعی کنید بیشتر از چربی های غیراشباع استفاده کنید. شما می توانید تا 25 تا 30 درصد از کل کالری دریافتی خود را از چربی ها، با حداکثر 8 درصد اشباع، تا 10 درصد چند غیراشباع و تا 15 درصد تک غیراشباع کالری دریافت کنید.
– پس از سرد شدن مرغ، بوقلمون، گوشت گاو و سایر غذاهای گوشتی در یخچال تا زمانی که چربی جامد شده و به سطح بالا بیاید، با قاشق چربی را بردارید.
- قبل از تهیه گوشت قرمز تمام چربی های قابل مشاهده را بردارید.
- از افزودن روغن هنگام پخت ماکارونی خودداری کنید، از افزودن کره یا مارگارین هنگام پخت برنج خودداری کنید، از افزودن کره هنگام پخت پوره سیب زمینی خودداری کنید.
- هنگام افزودن روغن به غذا، روغن زیتون، کانولا و آفتابگردان را انتخاب کنید.
- پروتئین باید 15 درصد از کل کالری دریافتی را تشکیل دهد. مرغ، بوقلمون، گوشت قرمز بدون چربی، ماهی و سویا منابع پروتئینی با ارزش بالایی هستند.
- میوه ها و سبزیجات را ستون فقرات رژیم غذایی خود قرار دهید. میوه ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان هایی هستند که ثابت شده است خطر تشکیل پلاک در رگ ها را کاهش می دهند.
- فیبر محلول در فرآیند هضم حل می شود و توده ای چسبناک و ژل مانند تشکیل می دهد که از کل دستگاه گوارش در برابر جذب مواد مختلف از جمله کلسترول محافظت می کند. مصرف فیبر غذایی را افزایش می دهد
باعث کاهش 2-4 درصدی کلسترول می شود. مشخص شده است که مصرف روزانه 25 تا 30 گرم فیبر غذایی می تواند سطح کلسترول را تا 15 درصد کاهش دهد.
- میوه ها و سبزیجات، آجیل و برخی غلات (جو دوسر، جو، چاودار) بهترین منابع فیبر غذایی محلول هستند، اما حاوی استرول های گیاهی هستند که در مطالعات متعدد نشان داده شده است که اثر مفیدی در تنظیم سطح کلسترول خون دارند.
- هنگامی که اثر استرول های گیاهی بر کاهش سطح کلسترول خون مورد بررسی قرار گرفت، به این نتیجه رسیدند که افراد دارای محدودیت کلسترول خون بالا (5.17-6.16 میلی مول در لیتر) بیشترین سود را از دریافت استرول گیاهی می برند. مصرف 2.4 گرم استرول گیاهی در روز می تواند منجر به کاهش 15 درصدی سطح LDL شود. از نظر تجاری، استرول های گیاهی بیشتر به روغن های گیاهی، ماست، آب پرتقال، مارگارین، شیر و شیر سویا اضافه می شوند.
- مصرف قهوه خود را محدود کنید. در حالی که نتایج مطالعات در مورد تأثیر مصرف قهوه بر سطح کلسترول متناقض است، بهتر است آن را در حد اعتدال مصرف کنید. حداکثر باید 2-3 لیوان در روز مصرف شود.
- دانه کتان را در برنامه غذایی خود قرار دهید. دانه های کتان که بخشی از یک رژیم غذایی کم چرب است، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را در بیماران مبتلا به کلسترول بالا کاهش می دهد.
- به طور منظم تمرین کن. ورزش تاثیر مثبتی بر کلسترول بالا دارد. 30 دقیقه پیاده روی سریع در روز می تواند سطح کلسترول را تا حد زیادی کاهش دهد.